2013. október 18., péntek

Cukkinis csirke basmati rizzsel


Hozzávalók:

1 kg csirkemell
1 kg cukkini
2 dl zabtejszín
10 dkg bacon
2 ek. kacsazsír
2 ek. rizsliszt
1 csokor kapor
só, bosikafű, fokhagyma
1 bögre basmati rizs
1 ek. olivaolaj
húsleves alaplé

Elkészítés:

A csirkehúst és a cukkinit kockára vágjuk. A kacsazsírban a szalonnát megpirítjuk, majd rátesszük a felkockázott húst, és fehéredésig sütjük. Ezután hozzáadjuk a cukkinit, és fűszerezzük. Mivel elfogyott a bors, előkerült a spejzból a régóta elfeledett borsikafű. A borshoz hasonló ízt kölcsönöz az ételnek a borsikafű, de jobban kíméli a gyomrot.
Közben elkészítjük a habarást (a lisztet tálkában vegyítjük a tejszínnel) majd a kaporral, és miután a cukkini megpuhult, folyamatos keverés mellett hozzáöntjük az ételhez. Összeforraljuk, és már fogyaszthatjuk is.

Amióta paleozom a tejszín tiltó listára került, így ez az egyik olyan élelmiszer, amit a legjobban hiányolok a konyhából. A kókusztejszín karakteresebb ízt kölcsönöz az ételeknek, ami miatt most a zabtejszínre került a választás. És ha már tejszín, akkor legyen rizs.A basmati rizs a szigorú paleoban nem megengedett, de ha nem ezt a fajta diétát tartjuk, néha megengedhetjük magunknak fogyasztását.  Bár ára kissé borsos, a sok zöldség után igazi felüdülés lehet.
Elkészítése a hagyományos rizshez hasonló. Sokak szerint szinte ízesíteni sem kell, én mégis a pikánsabb íz elnyerése miatt ez esetben húsleves alaplével készítem.
A rizst kevés olajon megpirítjuk, majd felöntjük kétszeres mennyiségű vízzel/alaplével, és kis lángon, fedő alatt mintegy negyed óra alatt készre főzzük.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése